img

Lyhyt historia hienommista pukeutumisasuista

/
/
/
84 Views

Ohitamme totuuden siitä, että pukeutumisesta on tulossa tämäntyyppinen iso osa nykypäivän elämäntapaa. Nykyään elämme monista syistä – se voi olla mihin tahansa Halloween-tapahtumaan tai ystävän “vivareihin ja torttuihin” suunniteltuun juhlamekkoon. Yhdistyneessä kuningaskunnassa urheilun ystävät pukeutuvat jopa pukuihin suuriin urheilutapahtumiin, kuten testi kriketti ja jalkapallo-ottelut! Pidämme tätä suurena tietynä, koska ihmiset unohtavat usein miehitysasujen hyvän maineen maassamme (ja jopa laajemmassa maailmassa), ja juuri sitä historiaa haluan keskustella seuraavissa kappaleissa.

Vaikka ei tiedetä tarkalleen, mistä lause “miehityspuku” todella tulee, pystymme jäljittämään pukujen alkuperän, joka on pukeutunut naamioituihin palloihin 1800-luvulta aristokraattisessa Englannissa. Nämä pallot olivat erittäin hienostuneita asioita, ja ne rajoittuivat suuresti aristokratiaan ja ”nouveau richeen” päivän aikana. Usein puku oli erittäin taitava, mutta saattaa olla, että silmiä katsellessaan käytettiin helppoa ”naamiointimaskia”. Ilmeisesti tämäntyyppistä “pukeutumista” harjoitettiin juuri todella pienen prosenttiosuuden ihmisten kanssa, koska pukujen hinnat olivat kohtuuttoman kalliita työväenluokan ihmisille.

Koko viktoriaanisen ajan pukeutumisesta tuli suosittua, ja vaikka se oli yleensä ollut ylä- ja keskiluokan säilö, vuosisadan loppuun mennessä yhä useammat työväenluokan ihmiset alkoivat myös käyttää pukuja. Ilmeisesti tässä luokassa pukut olivat melko ”karkeita ja valmiita” asioita ja ne tehtiin kotona käyttäen jäljellä olevia kangasjäännöksiä.

Naamiaisasujen tunnustaminen kasvaa jatkuvasti 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla, ja alkoi yleistyä paljon yhdeksänkymmenenkymmenenluvun aikana. Koko seitsemänkymmenenluvun ajan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, miehistöasut, juhlistui puolueista, ja niistä tuli yhä suositumpi tapa kunnioittaa syntymäpäiväjuhlia ja erityisiä tilaisuuksia. Pukujen ostohinta oli kuitenkin edelleen kohtuuttoman kallista, joten suurin osa juhlavieraista palkkaisi vaatteensa paikallisista kaupoista. Vaikka näiden pukujen taso oli yleensä erinomainen, asiakkaille avoimien pukujen lukumäärä oli rajallinen.

Kaikki tämä muuttui yhdeksännentoistakymmenenluvun aikana käyttämällä globalisaation nousua ja myös Kiinassa valmistettujen halpojen pukujen helppoa saatavuutta. Tämä tapahtui samaan aikaan käyttämällä verkkokaupojen nousua, mistä kaksi tekijää yhdessä johti, aivan ensimmäistä kertaa asiakkaat voivat ostaa joukon mieluisia pukeutumisasuja erittäin taloudellisilla hinnoilla. Yhtäkkiä oli ollut kuin halpa ostaa asuja, koska lopulta tuli vuokrata yksi!

Siitä lähtien yhdistyneen kuningaskunnan vaatetusasut ovat kasvaneet valtavasti, mikä johtuu osittain halvemmista pukuista, mutta esimerkiksi Halloweenin lisääntyvästä tunnustamisesta. Itse asiassa Halloweenista on tulossa niin suuri yritys, koska se on tuottanut oman teollisuutensa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

On mielenkiintoista huomata, että korutmekkojen asut, jotka ovat nyt niin suuria yrityksiä, ovat omat nöyrät alkuperänsä 1800-luvun naamioiduissa palloissa. Oletan, että kaverilla on luontainen kiehtovuus “pukeutua” ja saavuttaa jotain tai joku aivan erilainen, jopa aloittelijoille!

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar